In dit artikel wil ik jullie enkele tips and tricks meegeven hoe je met het kiezen van kleuren de gewenste sfeer kan creëren in je woning, winkel of kantoorruimte. Met de juiste kleurcombinaties kan je de ruimte die je wenst te schilderen beter, gezelliger, lichter of zelfs ruimer maken.

Bij het kiezen van de juiste kleuren is het belangrijk dat je rekening houdt met enkele factoren, want een fout kleurgebruik kan de architectuur van de ruimte teniet doen.

Eerst en vooral moet je bij jezelf nagaan wat je eigen voorkeur of smaak is. Hou je van een soort wit als basiskleur voor je interieur met hier en daar een accent? Hou je van koude of warme kleuren? Ton-sur-ton kleuren, dit zijn kleuren die heel dicht bij elkaar liggen, en enkel van elkaar verschillen doordat de ene kleur wat donkerder/lichter is dan de andere… of eerder complemtaire kleuren? Complementaire kleuren zijn elkaars contrasten, maar vullen elkaar ook heel goed aan bv: rood en groen. Alles is mogelijk, maar hou zeker rekening met enkele bepalende zaken.

Creëer synergie in uw woning, winkel of kantoorruimte

Als je meerdere ruimtes wenst aan te pakken is het heel belangrijk dat je een synergie creëert. Dit wil zeggen dat de ene ruimte de andere versterkt.. Naast synergie in ruimten is ook synergie in kleurgebruik bepalend voor de sfeer. Passen de kleuren van je wanden, vloer en gordijnen wel bij elkaar en nog belangrijker versterken deze kleuren elkaar?

Ga voorzichtig om met het plaatsen van accenten

Als je een accentmuur wenst in een ruimte, beperk je dan tot 1 deel en laat het accent niet op verschillende plaatsen in dezelfde ruimte terugkeren, want dan is het geen accent meer en verstoor je het evenwicht in je interieur. Kies bijvoorbeeld voor 1 basiskleur (lichte, rustgevende kleur) in elke ruimte met hier en daar een kleuraccent (sterke, donkere kleur) die bij de ruimte past. Zo kan je een afzonderlijke sfeer bepalen voor iedere kamer, maar blijft er toch continuïteit bestaan en geef je meer persoonlijkheid aan de ruimtes.

Let zeker op volgende zaken bij het kiezen van een accent:

  • Als je de wand van de haard in de leefruimte of tv wand in een accent wil plaatsen let er dan op dat dit niet ten koste gaat van het ruimtegevoel. In een smalle ruimte kan het accent er namelijk voor zorgen dat de ruimte visueel nog smaller zal lijken.
  • Plaats een donker accent best op een wand met zo min mogelijk onderbrekingen. Bv: muur zonder raam. Indien er toch een deur staat in de wand of een radiator hangt, schilder deze dan mee in dezelfde kleur.
  • Je kan ook een accent leggen door het gebruik van een decoratieve techniek zoals kalkverf, streepverf, korrelverf of een stukje behang. Zo creëer je textuur en krijg je op deze manier ook meer karakter in je interieur. Je kan ook kiezen voor een andere glansgraad. Bv: een accentmuur in dezelfde kleur als de andere wanden, maar dan in een hoogglansafwerking.
  • In plaats van een volledige accentwand kan je ook met een muursticker een mooi accent creëren.

Niet iedere ruimte is geschikt voor om het even welke kleur

Bij het bepalen van de kleur is het belangrijk dat je rekening houdt met de functie van de ruimte. Een keuken, bureau of hobbyruimte is een actieve ruimte die gerust wel wat kleur aan kan. Een zitruimte of eetkamer zijn dan weer eerder ruimtes om te relaxen. Deze ruimtes kunnen best rust uitstralen en daarom gebruik je hier beter warme kleuren die gezelligheid uitstralen.

Ook slaapkamers schilder je best in rustige kleuren zoals bv. pasteltinten. Wil je toch graag een accentmuur plaatsen in een opvallende/felle kleur dan doe je dit best op de wand achter het hoofdeinde van het bed en ook zeker niet aan de muur waar de werktafel van de kinderen staat.